Aortachirurgie

De aorta, ook wel bekend als de grote lichaamsslagader, ontspringt uit het hart en loopt achter het borstbeen omhoog. Onderweg vertakt het zich naar het hoofd en de armen, om vervolgens langs de wervelkolom naar beneden te gaan.

Aorta-aandoeningen en chirurgische oplossingen

Aantasting van de aorta kan leiden tot verbreding, wat we een aneurysma noemen. Voornamelijk afhankelijk van de grootte van het aneurysma en andere risicofactoren, kan preventieve behandeling nodig zijn om een hartslagaderbreuk of een dissectie te voorkomen. Wanneer een dissectie toch optreedt, is dringende operatie nodig omdat dit levensbedreigend is.

Vanwege de complexiteit van de aorta en zijn verloop door het gehele lichaam, is de behandeling ervan multidisciplinair met samenwerking tussen een cardioloog, cardiochirurg en vaatchirurg. 
 
Een aneurysma in het stijgende deel en bij de aftakkingen naar hoofd en armen wordt er geopereerd door de hartchirurg. Deze behandeling vindt vaak plaats via een open ingreep waarbij het aangetaste deel vervangen wordt door een prothese. Dit wordt meestal uitgevoerd via een beperkte incisie.

Een snelle en juiste diagnose stellen en een correcte behandeling starten zijn cruciaal bij hart- en vaatziekten. Raadpleeg bij twijfel altijd je arts.