Hartziekten

Cardiologie en cardiochirurgie zijn medische disciplines die een brede waaier aan hartaandoeningen opsporen, behandelen en opvolgen.

Soorten hart- en vaatziekten

Hartziekten hebben diverse oorzaken en uiten zich in tal van verschillende vormen. Zodra een hartziekte zich manifesteert is het belangrijk om een snelle, juiste diagnose te stellen en een correcte behandeling te starten.

De volgende symptomen kunnen wijzen op een onderliggende hartziekte:

  • Pijn of druk op de borstkas
  • Hartkloppingen of onregelmatig hartritme
  • Kortademigheid in rust, bij inspanning of platliggen
  • Duizeligheid of flauwvallen
  • Gezwollen enkels of onderbenen

Hartfalen

Hartfalen is een verzwakking van de pompfunctie van het hart. Dit gaat gepaard met kortademigheid, vermoeidheid en opstapeling van vocht.

Kransslagaderlijden

Kransslagaderlijden wordt vaak veroorzaakt door vet tegen de wand van de kranssslagader of door een plotse bloedklonter. Daardoor kan er een zuurstoftekort in het hart ontstaan.

Hartkleplijden

De hartkleppen laten bloed in de juiste richting stomen. Als een klep niet goed werkt ondervind je vaak benauwdheid, kortademigheid, vermoeidheid, duizeligheid of syncopes.

Hartritmestoornissen

Een hart kan zowel te traag, te snel als onregelmatig kloppen. De oorzaak ligt vaak bij een verstoring van de elektrische prikkel. Zo’n ritmestoornis is vaak onschuldig maar kan potentieel ook gevaarlijk zijn.

Hartontstekingen

Een infectie kan verschillende delen van het hart aantasten: het hartzakje, de hartspier zelf of de hartkleppen. Een virus, bacterie of immuunziekte kunnen aan de basis liggen.

Aangeboren hartziekten

De meest voorkomende aangeboren hartziekten zijn abnormale openingen tussen de twee voorkamers die na de geboorte aanwezig blijven. Vaak is dit onschuldig maar uitzonderlijk leidt dit tot hartfalen of een hersenberoerte.

Arteriële hypertensie

Een langdurige verhoogde bloeddruk kan nare gevolgen hebben. Een aangepaste levensstijl of bloeddrukverlagende medicijnen kunnen de oplossing bieden.

Behandeling hart- en vaatziekten

Behandelingen van hartziekten zijn zeer divers. Het tijdig starten van de juiste therapie is cruciaal en vloeit voort uit onderzoeken en de correcte diagnose. Afhankelijk van het ziektebeeld wordt gekozen voor medicatie, een cardiologische interventie of een chirurgische ingreep.

We houden steeds de veiligheid en het langetermijnresultaat voor ogen en proberen de impact op de patiënt tot een minimum te herleiden. Een kwaliteitsvolle en innovatieve behandeling met zo min mogelijke ingrepen is de missie van ons hartcentrum.

Ons gespecialiseerde hartteam staat voor je klaar. Voor-, tijdens en na je behandeling.