MitraClip

Wat is MitraClip?

Een lekkende mitralisklep kan leiden tot ernstig hartfalen. Daarom is het belangrijk de werking van de klep duurzaam te herstellen. Dat kan via een MitraClip die het lek herstelt. Deze interventie gebeurt  met een beperkte ingreep via de lies.

Deze technologie is voorbehouden voor patiënten waarbij de risico’s van een operatie als te groot worden beschouwd. Deze ingreep wordt in samenwerking tussen onze eigen cardiologen en hartchirurgen uitgevoerd in het UZ Leuven. Indicatie voor deze behandeling wordt uitsluitend gesteld in het hartteam waarin cardiologen, hartchirurgen en geriaters de juiste patiënten selecteren volgens de geldende internationale richtlijnen.

Hoe verloopt de procedure

  • Via de grote liesader wordt een katheter tot in de voorkamers geschoven.  
  • Zonder het hart stil te leggen worden 1 of meerdere clips geplaatst die de 2 klepbladen ter hoogte van het lek bij elkaar houden. 
  • Tijdens de operatie wordt het resultaat van de clip gevolgd en beoordeeld op basis van echocardiogrammen.


Deze minimaal invasieve operatie wordt
uitgevoerd in het UZ Leuven, in samenwerking tussen onze eigen cardiologen en hartchirurgen. 

Het belang van goede hartkleppen

De hartkleppen hebben een heel belangrijke functie. Zij maken dat het bloed steeds in de juiste richting stroomt. Door een lekkende hartklep wordt het hart overbelast en zet het langzaam uit. Dit veroorzaakt benauwdheid, kortademigheid, vermoeidheid, duizeligheid en bewustzijnsverlies omdat er niet genoeg bloed naar de weefsels gestuurd wordt. 

Ons gespecialiseerde hartteam staat dag en nacht voor je klaar. Voor, tijdens en na de behandeling van je hart- en vaatziekten.