Overbruggingschirurgie (bypass)

Een bypass is een gesloten hartoperatie waarbij de arts een stukje ader of slagader plaatst voorbij één of meerdere vernauwingen in de kransslagader. Zo stroomt het bloed via een alternatieve route en heb je geen last meer van de vernauwing.

Robotisch geassisteerde CABG

Tijdens deze overbruggingsoperatie via een kijkoperatie worden we geassisteerd door een robot. Die maakt het mogelijk om via kleine insneden bloedvaten vrij te leggen die noodzakelijk zijn voor de operatie. Eens de bloedvaten vrijgemaakt zijn, wordt via een kleine insnede het bloedvat als overbrugging ingenaaid op de zieke kransslagader. De ribben worden hierbij niet gespreid waardoor de pijnklachten na de operatie minimaal zijn.

Da Vinci Robot

De medische robot die onze artsen ondersteunen tijdens de operatie is het Da Vinci-systeem van Intuitive Surgical. Zo houden we de impact van de operatie zo beperkt mogelijk. De gemiddelde opnameduur bedraagt 3 tot 4 dagen.

Wie komt in aanmerking?

Niet alle patiënten komen in aanmerking voor deze minimaal invasieve operatie. De veiligheid en kwaliteit van de operatie staan steeds op de eerste plaats. De anatomische bereikbaarheid van de te overbruggen bloedvaten is een andere variabele die in overweging genomen wordt. Tenslotte zullen zowel de medische voorgeschiedenis als de al uitgevoerde ingrepen mee bepalen of je voor deze techniek al dan niet in aanmerking komt.

Klassieke CABG

Deze ingreep is de gouden standaard sinds vele jaren voor wie een uitgebreide aantasting van de kransslagaders heeft in alle regio’s van het hart. Alle nieuwe technieken moeten hun nut en veiligheid aftoetsen tegenover deze ingreep die zijn uitstekende kwaliteit op lange termijn al bewezen heeft. Toch is de operatie iets ingrijpender omdat het borstbeen centraal doorgesneden wordt. Het grote voordeel is dat het hart volledig zichtbaar en toegankelijk is. Zo kunnen alle gebieden makkelijk en veilig behandeld worden.

Hoe verloopt een klassieke bypassoperatie?

Via een openhartoperatie wordt het hart blootgelegd en geopend. Achter het aangetaste hartdeel wordt een nieuwe instroom van bloed gemaakt met behulp van andere (slag)aders. Daardoor krijgt het hart weer voldoende bloed. De gemiddelde opnameduur bedraagt 7 dagen.

Ons gespecialiseerde hartteam staat voor je klaar met vragen over hart- en vaatziekten en voor de opvolging van je klachten voor, tijdens en na een hartoperatie.