Cholesterol en voeding
Een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon helpen je gezondheid op peil te houden. Zo blijft je hoeveelheid slechte cholesterol onder controle waardoor het risico op hart- en vaatziekten verkleint.
Slechte cholesterol vermijden
Slechte cholesterol (LDL) is de drijvende kracht achter het ontwikkelen van aderwandverkalking. In de eerste plaats is het dus belangrijk om voeding met veel verzadigde vetzuren zoveel mogelijk te vermijden. Denk hierbij aan producten zoals:
- boter en halfvolle boter
- charcuterie en vleesproducten
- zoute snacks en chocolade
- kokos-, palm- en frituurvet
- kant-en-klaarmaaltijden en gerookte vleeswaren
Om je goede cholesterol (HDL) te verhogen, kies je best voor onverzadigde vetzuren en magere voeding. Enkele tips:
- Bak in olie of gebruik zachte margarines.
- Vervang vlees 2x per week door vis.
- Kies voor magere of halfvolle melkproducten.
- Drink liefst zo weinig mogelijk alcohol en frisdranken, maximaal 1 glas per dag.
- Eet minstens 250 gram groenten en 2 stukken fruit per dag.
Welke voedingsmiddelen zijn goed voor het hart?
Gezonde maaltijden bestaan uit gevarieerde en evenwichtige voedingsmiddelen. De voedingspiramide geeft je een duidelijk overzicht over de do’s-and-don’ts. Groenten, fruit, volkorenproducten, noten en vis vormen dan ook de basis van een gezond dieet.
Onze diëtisten
Een team van diëtisten staat klaar om voedingsadvies te geven aan patiënten die gehospitaliseerd zijn voor cardiologie of cardiochirurgie. Gedurende hun vier maanden ambulante cardiale revalidatie begeleiden zij de patiënten tijdens individuele gesprekken om hun dieet verder uit te diepen.
Ons gespecialiseerde hartteam staat dag en nacht voor je klaar. Voor onderzoeken en bij vragen voor, tijdens en na de behandeling van je hart- en vaatziekten.