CT-scan van het hart
Een CT–scan van het hart stelt ons in staat om kransslagaderziektes op te sporen of uit te sluiten op een niet–invasieve manier.
Wat is een CT-scan?
De CT in CT-scan staat voor Computer Tomografie. Het is een onderzoekstechniek met röntgenstralen om bepaalde lichaamsdelen gedetailleerd in kaart te brengen. Tijdens het onderzoek wekt de scanner via straling bepaalde signalen van het lichaam op die door een computer worden omgezet in 3D-beelden. Wanneer we gelijktijdig contrastvloeistof toedienen kunnen we op een zeer gedetailleerde wijze de kransslagaders en eventuele afwijkingen zoals vernauwingen in beeld brengen. Door blijvende innovatie kunnen we in ons hartcentrum zelfs virtuele drukmetingen uitvoeren in de kransslagaders (CT-FFR) waardoor veel patiënten een hartcatherisatie kan bespaard worden.
Wat is het verschil tussen een CT en MRI?
Het principe van beide toestellen is hetzelfde: met een computer maken we dwarsdoorsneden van het menselijk lichaam. Deze kunnen we in alle richtingen reconstrueren en er 3D-beelden uit berekenen. Maar wat is het verschil nu?
CT-scan
- Een CT-scan maakt gebruikt van röntgenstraling om de dwarsdoorsneden te creëren.
- De patiënt wordt door een ring geschoven.
- Het onderzoek maakt geen lawaai.
- Metalen voorwerpen of implantaten raken niet verstoord door de straling.
- Een CT-onderzoek duurt gemiddeld ongeveer 20 minuten.
MRI-scan
- De MRI-scan gebruikt een sterk magnetisch veld en radiogolven.
- Bij een MRI moet het te onderzoeken lichaamsdeel in het midden van de tunnel liggen.
- Tijdens het onderzoek klinken luide, kloppende geluiden.
- Het onderzoek duurt 30 min. tot 1 uur.
- Er worden geen röntgenfoto’s gebruikt.
- Personen met een pacemaker, defibrillator of andere ingeplante medische hulpmiddelen kunnen geen gebruik maken van deze techniek omdat de werking ervan verstoord zou worden door het magnetisch veld.
Ons gespecialiseerde hartteam staat dag en nacht voor je klaar. Voor onderzoeken en bij vragen, en voor, tijdens en na de behandeling van je hart- en vaatziekten.