Echografie van het hart

Om de pompfunctie van je hart, de werking van de hartkleppen en de drukken in het hart te controleren voeren we een echocardiografie uit.

Wat is een transthoracale echocardiografie?

Bij dit onderzoek maken we beelden van je hart via een echoprobe en gel op de buitenkant van je borstkas. Zo volgen we de werking van je hart op. Dit is een pijnloze en volkomen veilige procedure.

Hoe verloopt de procedure?

  • De patiënt neemt op zijn linkerzij plaats op de onderzoekstafel met ontbloot bovenlichaam.
  • De verpleegkundige brengt gel aan op de huid.
  • Via een echoprobe, een apparaat dat onschadelijke ultrasone geluidsgolven zendt, worden opnames gemaakt van je hart.
  • Dit gebeurt vanuit verschillende posities: naast het borstbeen, vanaf het hartpunt onder de linkerborst en net onder en boven het borstbeen.
  • Je arts bespreekt samen met jou de resultaten van het onderzoek.

Wat is een transoesofagale echocardiografie?

Een echocardiografie via de slokdarm wordt gebruikt om de hartkleppen nog beter te onderzoeken. Een dunne echoprobe wordt ingeslikt om zo via de slokdarm zeer dicht aan de achterzijde van het hart gedetailleerde beelden te maken.

Wat is een stress echocardiografie?

Deze echografie van het hart wordt afgenomen tijdens een fietsinspanning of onder invloed van medicatie. Dit wordt vaak gecombineerd met een gasanalyse via een masker om de maximale zuurstofopname in de spieren en de gasuitwisseling in de longen te bepalen. Een stress echocardiografie wordt uitgevoerd om de ernst van kleplijden in kaart te brengen of om de oorzaak van kortademigheid te bepalen. 

Een snelle en juiste diagnose stellen en een correcte behandeling starten is cruciaal bij hartziekten. Raadpleeg bij twijfel altijd je arts.