Inspanningstest

Tijdens een fietstest wordt de elektrische hartactiviteit opgevolgd tijdens een inspanning. Zo sporen we ritmestoornissen of ernstige kransslagaderafwijkingen op.

Wat is een inspanningstest?

Bij een inspanningstest (ook fietstest of inspannings-ECG genoemd) registreren we de elektrische hartactiviteit tijdens een inspanning. Deze inspanning wordt bekomen door te fietsen op een cardiologische hometrainer via oplopende weerstand. Op deze manier kunnen we inspanningsgebonden ritmestoornissen of ernstige kransslagaderziekte opsporen.

 

In specifieke gevallen kan dit aangevuld worden met mondmasker om gasanalyse toe te passen op de in- en uitgeademde zuurstof en CO2 tijdens de maximale inspanning. Op deze manier kunnen we de inspanningscapaciteit en haar limiterende factoren in kaart brengen. Deze specifieke inspanningstest noemen we dan CPET of ergospirometrie.

Waarom een fietstest?

Niet alle hartafwijkingen doen zich voor in rust. Daarom simuleren we een intensieve fysieke inspanning. Door te fietsen op een cardiologische hometrainer met oplopende weerstand, verhogen we stapsgewijs je hartslag. Tijdens de inspanning wordt je hartritme opgevolgd met een ECG. Daarop zien we mogelijks inspanningsgebonden ritmestoornissen of ernstige kransslagaderafwijkingen 

Ergospirometrie of CPET

Soms wordt een fietstest aangevuld met een mondmasker.  

Dit doen we om een gasanalyse te maken van de in- en uitgeademde zuurstof en CO2 tijdens een maximale inspanning. Op deze manier brengen we de inspanningscapaciteit en haar limiterende factoren in kaart. 

Na een fietstest bekijkt de cardioloog samen met jou de resultaten en de eventuele bijkomende onderzoeken of procedures. 

 

Een snelle en juiste diagnose stellen en een correcte behandeling starten zijn cruciaal bij hartziekten. Raadpleeg bij twijfel altijd je arts.