Rechter hartkatheterisatie

Via de hals of lies meten we me met een katheter de bloeddrukken en bloeddoorstroming in het hart en de longslagader.

Wat is een rechter hartkatheterisatie?

Een rechter hartkatheterisatie is een onderzoek waarbij men via de hals of via de lies met een catheter de drukken en de bloeddoorstroming meet in het hart en de longslagader. Dit onderzoek wordt vaak gecombineerd met een coronarografie bij patiënten met hartfalen en hartkleplijden. Voor dit onderzoek dient de patiënt opgenomen te worden in het ziekenhuis via daghospitalisatie.

Waarom een rechter hartkatheterisatie?

Met een rechter hartkatheterisatie meten we de bloeddruk in de rechtervoorkamer, de rechter hartkamer en de longslagader. Zo krijgt de arts een zicht op de kracht van het rechter hartdeel om bloed door de longen te laten stromen. Er worden soms bloedstalen afgenomen om het zuurstofgehalte te controleren.  

Afhankelijk van de drukresultaten en bloedanalyses achterhalen we de eventuele aanwezigheid en de graad van hartfalen evenals eventuele aanwezigheid van longziekten. Dit gebeurt vaak in combinatie met een coronarografie. We spreken dan van een links-rechtshartkatheterisatie. 

Ons gespecialiseerde hartteam staat dag en nacht voor je klaar. Voor onderzoeken en bij vragen, en voor, tijdens en na de behandeling van je hart- en vaatziekten.