Defibrillator

Dit ingeplante toestelletje corrigeert zowel trage als snelle hartritmes. Voor mensen met levensbedreigende hartritmestoornissen is dit een belangrijke toepassing.

Wat is een defibrillator of ICD?

Een defibrillator of ICD is een toestel dat naast de functie van pacemaker om trage hartritmes te corrigeren,  ook snelle hartritmes herstelt. Trage ritmes worden aangepast door overdrive pacing. Het hart klopt dan sneller dan het ritme op dat moment. Levensbedreigende snelle hartritmes worden hersteld met elektrische schokken.

Wat is het verschil tussen een ICD en een pacemaker?

Beide apparaten worden gebruikt bij hartproblemen en dienen een elektrische schok toe om een normaal hartritme op te wekken.

Toch zijn er enkele verschillen:

  • Een pacemaker geeft automatisch een elektrisch schokje bij te trage hartslagen. Patiënten voelen dit niet of nauwelijks en blijven bij bewustzijn.
  • Een defibrillator anticipeert meer opvallend. De patiënt ervaart vaak ongemak bij te snelle hartritmes en ook de elektrische schok is – als de patiënt nog bij bewustzijn is – duidelijker voelbaar.
  • Een defibrillator is levensnoodzakelijk om ernstig hartfalen te voorkomen.

Hartritmestoornissen

Hartritmestoornissen variëren van volledig onschuldig tot gevaarlijk. Ze kunnen vanuit de kamers of voorkamers ontstaan. Bij een ritme- of geleidingsstoornis is er iets aan de hand met het tempo waaraan het hart pompt.

 

Het hart kan zowel te traag, te snel of onregelmatig kloppen. Dit uit zich onder andere in:

  • vermindering van het inspanningsvermogen
  • duizelingen
  • hartkloppingen
  • flauwvallen

 

Je cardioloog bespreekt samen met jou de mogelijkheden om je hartritmestoornissen te behandelen.

Een snelle en juiste diagnose stellen en een correcte behandeling starten zijn cruciaal bij hartziekten. Raadpleeg bij twijfel altijd je arts.