Hartritmestoornissen

Het hart kan zowel te traag, te snel als onregelmatig kloppen. Deze hartritmestoornissen kunnen variëren van volledig onschuldig tot levensbedreigend. 

Wat zijn hartritmestoornissen?

Het hart is een pomp die aangedreven wordt door een automatische elektrische prikkel. Deze prikkel wordt afgegeven door de sinusknoop die zich in de rechter voorkamer bevindt. Vanuit de sinusknoop verspreidt de prikkel zich over de voorkamers. Tussen de voorkamers en de kamers bevindt zich een tweede centrum, de AV-knoop. Dit centrum houdt de prikkel even vast en verspreidt deze dan via een bundel zenuwen (de bundel van His) en een fijn vertakt stelsel over de kamers. Bij een ritme- of geleidingsstoornis is er iets aan de hand met het ritme waarin het hart pompt.

Zo kan het hart zowel te traag kloppen (bradycardie), te snel kloppen (tachycardie) of onregelmatig. De meest voorkomende ritmestoornis is voorkamerfibrillatie (VKF).

Symptomen hartritmestoornissen

Hartritmestoornissen variëren van volledig onschuldig tot gevaarlijk. Ze kunnen zowel vanuit de voorkamers als vanuit de kamers ontstaan. Dit uit zich onder andere in: 

  • hartkloppingen
  • vermindering van het inspanningsvermogen 
  • duizelingen 
  • flauwvallen 

Behandelingen hartritmestoornissen

Ritmestoornissen kunnen behandeld worden met behulp van medicatie, elektrische schokken, een ablatie, een defibrillator of een pacemaker. Je cardioloog bespreekt samen met jou de mogelijkheden.  

Een snelle en juiste diagnose stellen, en een correcte behandeling starten is cruciaal bij hartziekten. Raadpleeg bij twijfel altijd je arts.