Pacemaker

Wat is pacemaker?

Een pacemaker dient om trage hartritmes te behandelen en zo te garanderen dat het hart in het juiste ritme klopt. Bij te trage hartritmes (bradycardy) loop je het risico op duizeligheid, vermoeidheid en flauwvallen.  

 Hoe werkt een pacemaker? 

Via 1 of 2 draden wordt dit toestelletje verbonden met de binnenkant van het hart. De pacemaker heeft een sensor die voortdurend het hartritme bewaakt en geeft indien nodig stroomstootjes om het hart weer in het juiste ritme te brengen. Het toestel wordt onder het linker- of rechtersleutelbeen geïmplanteerd.  

 

Conductie systeem pacing (CSP)  

Dit is een nieuwe techniek waarbij de pacemakerdraad rechtstreeks op het gespecialiseerde geleidingsweefsel in het hart wordt geplaatst. Dit kan op de bundel van His of op de linker bundeltak. Deze toepassing verschilt van een klassiek geplaatste pacemakerdraad die op de hartspier wordt geplaatst. Door rechtstreeks het geleidingsweefsel van het hart te stimuleren, gebeurt een natuurlijke activatie van het hart. Dit heeft gunstige effecten op de hartspier op lange termijn.  

Hartritmestoornissen

Hartritmestoornissen variëren van volledig onschuldig tot gevaarlijk. Ze kunnen zowel vanuit de voorkamers als vanuit de kamers ontstaan. Bij een ritme- of geleidingsstoornis is er iets aan de hand met het tempo waaraan het hart pompt.  

 Het hart kan zowel te traag, te snel of onregelmatig kloppen. Dit uit zich onder andere in: 

  • Vermindering van het inspanningsvermogen 
  • Duizelingen 
  • Hartkloppingen  
  • Flauwvallen 

 

Je cardioloog bespreekt samen met jou de mogelijkheden om je hartritmestoornissen te behandelen. 

Ons gespecialiseerd hartteam staat dag en nacht voor je klaar. Bij vragen en onderzoeken en voor, tijdens en na de behandeling van je hartaandoening.