Ritmechirurgie

Tijdens een chirurgische ingreep aan het hart kiest de arts er soms voor om tegelijk een noodzakelijke ablatie uit te voeren om hartritmestoornissen aan te pakken.

Aanpak hartritmestoornissen via chirurgie

Hartritmestoornissen kunnen door een ablatie eenvoudig via de lies aangepakt worden. Maar wanneer de patiënt een chirurgische ingreep nodig heeft aan de hartkleppen, kan de arts ervoor kiezen de ablatie simultaan uit te voeren via chirurgie. Zeldzaam worden complexe ablaties op zich via een kijkoperatie aan de buitenzijde van het hart uitgevoerd.

Ressectie van het hartoor

In heel wat ziekteprocessen van het hart zien we het ontstaan van voorkamerfibrillatie die de doorstroming van het bloed doorheen het hart negatief beïnvloedt. Dit uit zich in hartkloppingen, een verlaagd inspanningsvermogen en een verhoogd risico op klontervorming en beroertes, voornamelijk in het linker hartoor. Daarom kan tijdens een hartoperatie soms geopteerd worden om tegelijkertijd ook het hartoor te verwijderen

Onze cardiologen en hartchirurgen staan dag en nacht voor je klaar. Bij vragen en onderzoeken en voor, tijdens en na de behandeling van je hart- en vaatziekten.